KOREKCIJA NOSA (RINOPLASTIKA)

Korekcija nosa (Rinoplastika)

se radi kada je potrebno ispraviti devijaciju nosne pregrade koja može da uzrokuje poremećaje disanja, kao i kada je potrebno korigovati veličinu ili oblik nosa iz estetskih razloga. Operacija može da obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, ispravljanje krivina nosa, promenu veličine nosa, promenu oblika vrha nosa, širine nozdrva kao i ugla između nosa i gornje usne.

Priprema:

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će vam predložiti najbolju metodu korekcije, dati vam potrebna uputstva za operaciju (koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni), upoznati vas sa mogućim komplikacijama i dati vam uputstva za što brži oporavak. Opreacija se ne preporučuje pacijentima ispod 18 godina.

Procedura:

Operacija traje oko dva sata i  sprovodi se u opštoj anesteziji.  Manje intervencije mogu se izvoditi u lokalnoj anesteziji. Rezovi se obično prave unutar nosa. Koža se odiže od koštanog i hrskavičavog skeleta. Ukoliko se radi povećanje nosa, koristi se hrskavica nosne pregrade ili ušne školjke. U nekim slučajevima rez može da se radi i na mekoj pregradi između nozdrva.

Komplikacije:

Moguće su određene komplikacije kao što su upala i krvarenje, o čemu će vas dr. Smiljanić informisati prilikom konsultacije. Može da se javi manja nepravilnost i asimetrija na nosu tokom postoperativnog perioda, ali one obično nestanu nestanu posle godinu dana od zahvata.

korekcija-nosa

Oporavak:

U prva 24 časa prisutan je otok  i podlivi, a otok se povećava u prvih  48 sati nakon operacije. U tom periodu je moguća i lagana glavobolja. Preporučuje se  izbegavanje kihanja kroz nos i izduvavanja nosa 2-4 nedelje. Teže fizičke aktivnosti treba izbegavati oko 6 nedelja. Takođe, potrebno je izbegavati izlaganje suncu. U prva 72 časa koriste se hladni oblozi i povišeno uzglavlje za spavanje. Konačan rezultat se može videti 12 meseci nakon operacije. Pacijent se obično može vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon 7-14 dana.

KONTAKT-IKONA