PRP TERAPIJA PODMLAĐIVANJA

Šta PRP lifting (Platelet Rich Plasma, ili plazma bogata trombocitima)?

PRP ili podmlađivanje sopstvenom krvnom plazmom, poznat i kao „vampirski lifting“ je metoda koja podrazumeva primenu faktora rasta i matičnih ćelija iz vlastite krvi (krvne plazme) u cilju podmlađivanja i regeneracije kože. Matične ćelije pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih sudova, obnovu i poboljšanje oštećene kože te usporavaju, ublažavaju i poništavaju znakove starenja.

PRP-2

Efekti PRP liftinga:

Uz pomoć ovog postupka se na prirodan način podstiče regeneracija i oporavak tkiva na licu, ublažavaju se bore i poboljšava tonus kože. Koža dobija više kiseonika, hranljivih materija i bolju hidrataciju. Dolazi do produkcije kolagena što popravlja strukturu kože koja postaje glatka, elastična i zategnuta. Efekat svakog narednog tretmana daje duže i vidljivije rezultate.

Kome su namenjeni:

PRP tretman namenjen je osobama koje imaju izražene bore na čelu, između obrva, oko očiju i/ili oko usta. PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama može koristiti i osobama koje imaju ožiljke od akni, kao i za podmlađivanje kože na rukama i drugim delovima tela.

Priprema:

Pre primene procedure neophodno je skinuti šminku i dobro očistiti lice. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa doktorom Smiljanićem. Doktor će vam takođe predočiti u kojim slučajevima PRP tretman nije preporučljiv.

Procedura:

PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama je metoda pri kojoj doktor upotrebljava minimalnu količinu vaše vlastite krvi za podmlađivanje kože. Doktor vam uzme ćelije  i proteine, koji se nalaze u krvi i ponovo ih ubrizgava u vašu kožu pospešujući obnovu kože i potkožnog tkiva. Ni u jednom trenutku krv ne dolazi u kontakt sa vazduhom iz spoljašnje sredine. Pre samog tretmana doktor vam izvadi 10-20 ml krvi. Plazma se centrifugiranjem odvaja od drugih krvnih elemenata – ona se jedina uzima za tretman podmlađivanja. Proces ubrizgavanja traje oko 15 minuta i za njega se koriste veoma tanke mikro-igle, zbog čega je ovaj postupak krajnje bezbolan. U zavisnosti od efekta koji želite postići, plazma se ubrizgava površinski ili dubinski. Prvi rezultati vidljivi su nakon prvog tretmana, ali na osnovu iskustva, preporučuju se 3 tretmana u razmaku od 6 nedelja. Postupak se može  ponoviti nakon 12 meseci.

Komplikacije:

Kako se prilikom ove procedure koristi vaša vlastita krv i ne unose se sintetički materijali, mogućnosti komplikacija svedene su na minimum. Tretman je netoksičan i hipoalergen. Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila i otoka koji se povlači nakon nekoliko sati.

Oporavak:

Procedura ne zahteva hospitalizaciju odnosno pacijent odmah nakon tretmana može da ide kući, a posle 2 sata može da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Nekoliko nedelja nakon tretmana vidljivo je poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon tri do šest nedelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova, nakon 3 meseca dolazi do nestanka linija i bora. Efekti PRP liftinga mogu trajati između jedne do dve godine, zavisno od stanja kože.