UKLANJANJE MLADEŽA

Uklanjanje mladeža

Opšte je rašireno mišljenje da mladeže ne treba uklanjati, što je zabluda demantovana svremenim metodama i iskustvom lekara. Mladeže koji pokazuju određene promene (crvenilo, svrab, peckanje u predelu mladeža) potrebno je ukloniti. Mladeži se takođe odstranjuju i iz estetskih razloga, nakon čega osoba može da stekne dodatno samopouzdanje. Takođe, uklanjanjem mladeža postajemo bezbedniji jer jer eliminišemo svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože. Važno je da se sve sumljive promene što pre prijave lekaru, jer će on pažljivo pregledati mladeže a one sumljive posmatraće i posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje a daje vrlo pouzdane pokazatelje.

Priprema:

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati vas sa mogućim komplikacijama i reći vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura:

Hirurškom metodom se vrši eliptična ekscizija (isecanje) sa minimalnim rezom u lokalnoj anesteziji. Procedura traje oko 20 minuta. Kada se mladež odstrani obavezno se šalje na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta. Konci se skidaju nakon 7 do 10 dana. Ukoliko su primetne promene na mladežu u vidu melanoma intervencija se obavlja u opštoj anesteziji i odstranjuje se cela debljina kože na mestu postojeće promene kao i masno tkivo ispod kože, sve do fascije mišića.

Komplikacije:

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se pojavi otok. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Ukoliko nastupi jaka bol, trebali biste kontaktirati doktora.

Oporavak:

Ukoliko je takva preporuka doktora, trebali biste dolaziti na kontrole i previjanja u našu polikliniku. Ukoliko se radi o uklanjanju manjih mladeža, važno je da sami radite redovnu toaletu prema uputstvima koje vam da lekar. Preporučuje se trajna zaštita ožiljka od direktne izloženosti sunčevoj svetlosti kao i većih naprezanja kako bi rana normalno zarasla.

Kontakt