ZATEZANJE STOMAKA | ABDOMINOPLASTIKA

Korekcije stomaka (Abdominoplastika)

odnosno zatezanje prednjeg trbušnog zida  je zahvat kojim se vrlo efikasno uklanja višak kože i masnog tkiva sa područja stomaka. Ovaj problem se najčešće javlja nakon trudnoće i porođaja kod ženskih osoba, te nakon značajnog gubitka telesne težine kod muških i ženskih osoba. Višak kože u području stomaka nije moguće rešiti vežbom, kozmetičkim tretmanima niti liposukcijom.

Abdominoplastika

Priprema:

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati vas sa mogućim komplikacijama i reći vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura:

Abdominoplastika traje oko 4 sata i sprovodi se u opštoj anesteziji. Rez može da se radi od kuka do kuka (koji se može sakriti donjim vešom), vertikalni (ispod i/ili iznad pupka) ili kombinacija prethodna dva. Ukoliko je to moguće doktor će pokušati napraviti rez unutar linije kupaćeg kostima, a drugi rez oko pupka kako bi povukao kožu prema dole i uklonio višak kože. Dužina reza zavisi od viška kože koju treba odstraniti. Nakon reza koža se odiže, višak masnog tkiva se uklanja, mišići približavaju jedan drugom kako bi bili čvršći i zategnutiji. Na kaju se uklanja višak kože i stavljaju se šavovi.

Komplikacije:

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije, modrice i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nedelju dana. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Ukoliko nastupi jaka bol, trebali biste kontaktirati doktora.

Oporavak:

Konci se skidaju posle 2 nedelje. Drenovi se uklanjaju najčešće nakon 2-3 dana. Nakon operacije nosi se elastični stezniku periodu od četiri nedelje.Normalnim poslovnim aktivnostima se možete vratiti nakon dve nedelje a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati minimalno 6 nedelja nakon zahvata. Prvi rezultat se vidi odmah nakon intervencije, ali za konačan rezultat treba sačekati 3 meseca. Rezultati su trajni ako se pacijent bude pridržavao principa ujednačene ishrane i vežbanja.

KONTAKT-IKONA