logo
Search

Operacija migrene

Cilj operacije migrene je smanjenje ili uklanjanje bola i učestalosti glavobolja. Migrene se mogu povezati sa kompresijom i iritacijom senzornih živaca i krvnih sudova na glavi. Kada se
ove kompresione tačke oslobode tokom operacije, ozbiljnost migrena može se smanjiti ili nestati.

Mesta kompresije živaca, takođe su poznata kao tačke okidači /„trigger points“/. Možete imati jednu ili nekoliko tačaka okidača, u zavisnosti od simptoma. Najčešća i glavna mesta pokretanja migrena su frontalna (čeona, bol iznad očiju i / ili čela), temporalna ili slepoočna (bol iznad slepoočnice), rinogena (bol unutar nosa koja se može proširiti iza očiju), okcipitalna (bol u potiljku koji može zračiti preko poglavine prema Vašim očima ili iza očiju). Takođe možete osetiti bol na manje uobičajenim mestima oko glave.

Ko je pogodan kandidat za operaciju migrene?

Operacije migrena zahtevaju izrazito individualan pristup. U zavisnosti od simptoma, možete imati jedno ili više mesta na glavi gde treba osloboditi živac.

Uopšteno, možda ste pogodan kandidat za operaciju migrene ako:

 • Vam je neurolog postavio dijagnozu migrene ili okcipitalnu/potiljačnu/ neuralgiju (nisu sve glavobolje migrene!)
 • ste isprobali nekoliko terapija (lekovima) bez uspeha
 • ste fizički zdravi
 • imate realna očekivanja

Šta da očekujem tokom pregleda za operaciju migrene?

Tokom Vašeg pregleda postoje tri glavne komponente koje će odrediti da li ste pogodna osoba za operaciju migrene. Prva je Vaša prošla i sadašnja istorija bolesti. Ovaj deo procene je ključni, jer daje hirurgu uvid u ono što je dovelo do sadašnjeg stanja i ukazuje na to kako da se izbegnu greške koje su se ponavljale u prošlosti. Drugo, treba da se pripremite na sistematski pregled, koji će biti fokusiran na simptome i moguća mesta kompresije živaca glave, koji uzrokuju nastanak migrene. Treće, proći ćete dijagnostička ispitivanja, kao što su nervni blokovi /lokalnim antestetikom ili injekcijama botoxa, kako bi se potvrdilo da li je patologija perifernih živaca faktor Vaših simptoma migrene.

Što se tiče Vaše istorije bolesti, tokom pregleda bi trebalo da budete spremni za diskusiju o:

 • medicinskim tretmanima kojima ste pokušali u prošlosti da lečite migrenu
 • Vašim drugim trenutnim i prethodnim medicinskim stanjima
 • Vašim alergijama na lekove
 • trenutnim lekovima, vitaminima, biljnim dodacima, alkoholu, duvanu i drogama
 • prethodnim operacijama ili povredama koje su povezane i nisu povezane sa operacijom migrene
 • Vašoj radnoj istoriji i ukupnom stilu života

Što se tiče fizičkog pregleda, Vaš plastični hirurg će :

 • izvršiti pregled nekoliko organskih sistema
 • izvršiti fokusirani pregled perifernih nerava na glavi i vratu

Što se tiče dijagnostičkog testiranja, Vaš plastični hirurg će:

 • pregledati sve prethodne studije o snimanju (MRI, CT skeniranje)
 • sagledati sve prethodne postupke ili terapije koje ste imali
 • fotografisati

Na kraju pregleda Vaš hirurg će razmotriti mogućnosti i preporučiti način hirurškog lečenja, razgovarati o ishodu operacije migrene, uključujući dosadašnje pretrage i rezultate. Uspeh i sigurnost Vašeg hirurškog zahvata u velikoj meri zavisi od Vaše potpune iskrenosti tokom pregleda i od rezultata prethodnih dijagnostičkih ispitivanja. Slobodno pripremite spisak pitanja koje biste želeli da razmotrite sa svojim plastičnim hirurgom i ponesite ih sa sobom na konsultativni pregled.

Koji su rizici od operacije migrene?

Odluka o operaciji migrene je krajnje lična. Moraćete da odlučite hoćete li operacijom postići Vaše ciljeve i jesu li rizici i potencijalne komplikacije operacije migrene prihvatljivi. U tu svrhu će Vam plastični hirurg i / ili osoblje detaljno objasniti rizike povezane sa ovim operativnim postupcima i od Vas će se zatražiti da potpišete obrasce pristanka, kako biste u potpunosti razumeli operaciju (operacije) kojoj ćete se podvrgnuti. Mogući rizici operacije migrene uključuju: krvarenje, infekcije, loše zarastanje rane, krvne podlive, rizike oko anestezije, promene boje kože i dugotrajno oticanje operisane regije, vidljive ožiljke, promene na osetljivosti kože, masne nekroze, asimetrije u funkcijama mišića, potrebu za drugom operacijom … O svim potencijalnim rizicima možete slobodno razgovarati sa svojim hirurgom.

Kako da se pripremim za operaciju migrene?

Detalje pripreme razradićete na pregledu koji obuhvata:

 • Laboratorijsko ispitivanje i preoperativni pregled
 • Prilagođavanje trenutne terapije
 • Prestanak pušenja
 • Izbegavanje uzimanja aspirina, protivupalnih lekova i biljnih dodataka, jer mogu povećati krvarenje

Operacije migrene izvode se u bolnici, u lokalnoj ili opštoj anesteziji ili u kombinaciji lokalne anestezije i analgosedacije. Treba obezbediti pratnju u slučaju jednodnevnog boravka u bolnici, radi transporta i povratka kući.

Koji su koraci postupka operacije migrene?

1. korak – anestezija

Jedna od navednih ili njihova kombinacija: lokalna anestezija i/ili intravenska sedacija i opšta anestezija.

2. korak – rez

Vrsta reza varira od lokacije okidačkog mesta /jedno ili više/kao i izbora hirurga. Uopšteno, na mestu frontalnog /čeonog/ okidača, Vaš hirurg će koristiti endoskopski ili otvoreni pristup. Ako Vaš hirurg preferira endoskopski pristup, imaćete tri do pet malih (1,5 cm) rezova u liniji kose iznad čela. Ako se podvrgnete otvorenom postupku, rez će Vam biti u naboru gornjeg kapka. To je isti rez koji se koristi za blefaroplastiku gornjeg kapka (pomlađivanje gornjeg kapka). Na mestu temporalnog /slepoočnog/okidača hirurzi koji se odluče za endoskopski pristup, napraviće dva mala reza u kosmatom delu glave. Ako se mesto temporalnog okidača radi zajedno sa mestom frontalnog okidača, Vaš hirurg se može poslužiti istim rezom kroz gornji kapak, kako bi se uradila oba mesta okidača. Druga mogućnost je da se napravi poseban, mali rez na slepoočnici.
Na mestu okcipitalnog /potiljačnog / okidača, vrši se rez vertikalno duž srednje linije ili horizontalno preko stražnjeg dela glave. Obe vrste reza nalaze se u području kosmatog dela glave. Rezovi kod rinogenog /nosnog/ porekla migrene, zavise od unutrašnjeg nalaza nosa i pristupa koji odabere Vaš hirurg.
Može biti i dodatnih manjih rezova na glavi, ako to bude potrebno, da bi se obuhvatili svi mogući okidači migrene. Operacija migrene je individualna i izvodi se na osnovu Vaših specifičnih simptoma.

3. korak – zatvaranje reza

Zatvaranje rane po slojevima.

Šta da očekujem tokom oporavka od operacije migrene?

Nakon operacije migrene, imaćete minimalna previjanja, ako ih i bude. Važna je nega reza ili rezova. Ponekad oslobođeni živci mogu biti iritirani postoperativno, što zahteva lek protiv bolova.

Dobićete određena uputstva koja će Vam ukazati na to:

 • kako se neguje hirurško mesto nakon operacije
 • koji antibiotici smanjuju rizik od infekcije
 • kada da se obratite svom plastičnom hirurgu
 • kada je moguće tuširanje
 • kada je moguće nastaviti sa normalnim aktivnostima i vežbanjem
 • kada se može očekivati povratak na posao
 • kada se vade konci

Zaceljivanje će se nastaviti nekoliko nedelja, a otok se smanjuje i mesecima, jer živci zarastaju. Nastavite da pratite uputstva plastičnog hirurga i dolazite na redovne kontrole.

Koje rezultate treba očekivati nakon operacije migrene?

Operacija migrene može smanjiti učestalost, trajanje i težinu migrene kod odgovarajuće odabranih pacijenata. Studije su pokazale da između 70% i 95% pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji, dožive poboljšanje ili potpuno uklanjanje migrenskih glavobolja. Neki pacijenti primete trenutno poboljšanje, drugi mogu primetiti učinak operacije tek nakon nekoliko meseci. Medicina i hirurgija nisu egzaktne nauka. Iako se očekuju dobri rezultati, nema
garancije. U nekim situacijama neće biti moguće postići optimalne rezultate jednim hirurškim zahvatom, možda će biti potrebna i druga operacija.
Ponekad, intenzivan bol maskira drugo područje bola. Ako osetite bol na mestu operacije ili na drugom području, potražite plastičnog hirurga. Nakon dobre pripreme, razgovora i pregleda pacijenta, drugo i nekad i treće mesto okidanja bola, kod migrene, može se otkloniti u prvoj operaciji.
Kada odete kući, ako osetite nedostatak daha, bolove u grudima ili neobične otkucaje srca, odmah potražite hitnu lekarsku pomoć. Ako se pojave bilo koje od ovih komplikacija, možda će Vam trebati ponovno bolničko lečenje i dodatni tretman. Pratite uputstva Vašeg lekara, jer je to ključno za uspeh Vaše operacije.

cenovnik