logo
Search

Face Lifting

(podmlađivanje lica)

Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu, i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Face lifting?

Face lifting predstavlja estetski zahvat (operaciju) za zatezanje lica, odnosno uklanjanje i ublažavanje znakova starenja, čiji efekti u smislu podmlađivanja mogu da traju 5 i više godina. Čak i nakon perioda od 5 godina, lice će izgledati lepše nego pre operacije.

Efekti Face liftinga:

Nakon operacije, lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili „ispeglane“, vraćene konture lica i dodat volumen. Uz pomoć Face liftinga osoba može da povrati sopstveni izgled od pre 10 godina.

Kome je namenjen:

Face lifting se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: bore, opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica. Najčešće su to osobe između 40 i 80 godina starosti. Važno je prepoznati kada metode poput hijaluronskih filera i Botoxa više ne deluju, odnosno ne dovode do željenog rezultata, te kada treba primeniti estetski zahvat Face liftinga.

Priprema za operaciju

Za operaciju su potrebne standardne pretrage krvi i urina i EKG. Zabranjuje se upotreba aspirina, vitamina E i estrogenih hormona pre operacije. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu u Specijalnoj bolnici Smiljanić ili na sajtu.

Procedura

Operacija pomlađivanja lica traje oko 2-4 sata. Lifting lica se može raditi u opštoj anesteziji, a u poslednje vreme, moguće ga je raditi i u lokalnoj anesteziji. U najvećem broju slučajeva, pacijenti se odlučuju da lifting lica i vrata urade zajedno, kao i očnih kapaka. U zavisnosti od potreba svakog pacijenta individualno, moguće je raditi parcijalni (minilifting) face lifting gornjeg, srednjeg ili donjeg dela lica i vrata ili sve zajedno (MACS lifting, „Short scar“ itd.)

Rez varira u zavisnosti od tehnike. Obično se postavlja u vlasište kose, iza ruba obrva, ispred i iza ušiju (klasični „face lifting“). Manji rezovi se rade ispod brade u slučaju liposukcije vrata. Sledi podizanje kože od pozkožnog tkiva, radi zatezanja unutrašnjeg sloja. Nakon zatezanja unutrašnjeg sloja, odstranjuje se višak kože i ušiva se hirurški rez. Ukoliko postoji potreba, radi se i rez od nekoliko centimetara ispod brade, nakon kog se radi liposukcija vratnog dela i zatezanje mišića vrata. Ovi zahvati se mogu kombinovati sa ostalim zahvatima na licu, kao što su korekcije  kapaka, liposkulptura lica,  postavljanje implantata u bradu ili različite vrste pilinga.

Kontraindikacije

Komplikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nedelju dana. Tokom prvih 48 sati preporučujemo stavljanje hladnih obloga na lice.  Takođe, javlja se prolazan osećaj utrnulosti  lica. U veoma retkim slučajevima može da dođe do trajnog gubitka kose oko reza u vlasištu.

Oporavak

Nakon operacije u sklopu postoperativnog oporavka u našoj bolnici se ostaje jedan do dva dana, a konci se skidaju najčešće između sedmog i četrnaestog dana. Pacijent može da opere kosu nakon skidanja zavoja i drena, što znači sutradan nakon operacije. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-10 dana nakon operacije, a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati minimalno 4 nedelje nakon hirurškog zahvata. Ožiljak nakon operacije se nalazi ispred i iza ušiju, te u delu vlasišta. Ožiljak ispred ušiju uklapa se sa anatomskim, prirodnim naborima na licu, a ožiljci iza ušiju i u vlasištu skriveni su u kosi.

cenovnik

Lifting obrva

Obrve predstvljaju okvir lica i važan su faktor izgleda lica. Sa procesom starenja dolazi do spuštanja obrva, koje se ogledaju u umornom i ozbiljnom izgledu lica

Šta je lifting obrva?

Lifting obrva ili podizanje obrva je često tražena estetska operacija podmlađivanja. Može da se radi u sklopu Face liftinga ili kao samostalan zahvat.

Efekti liftinga obrva:

Nakon operacije lice dobija vedriji, mlađi i zdraviji izgled, vraćene su konture lica.

Kome je namenjen:

Liting obrva namenjen je osobama koje imaju izražene znakove starenja (bore oko očiju, spuštene obrve), kao i osobama kod kojih postoji izražena asimetrija položaja obrva.

Priprema za operaciju

Šest sati pre operacije ne smete da jedete i pijete. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa dr Smiljanićem.

Procedura

U zavisnosti od obima intervencije, može se izvoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Operacija traje od 30 minuta do 2 sata, u zavisnosti od stanja i zahteva pacijenta. Prilikom korekcije obrva, zateže se koža čela i podižu opuštene obrve, skidanjem viška kože i masnog tkiva, po potrebi i korekcijom mišića.,Postoji više operativnih tehnika, u zavisnosti od stanja i želja pacijenta i predloga estetskog hirurga. Najjednostavnija metoda traje oko pola sata i podrazumeva ubacivanje posebno oblikovanih konaca, kojima se koža zateže i obrve podižu. Na taj način može se korigovati visina obrva, podići obrve u unutrašnjem, srednjem, spoljašnjem delu ili u sva tri sektora. Ona ne ostavlja vidljive ožiljke. Klasična operativna tehnika podrazumeva rez koji se obično radi od jednog uha do drugog, malo iznad prirodne linije kose. Nakon toga se simetrično podižu obrve, koža se zateže a višak kože se uklanja. Operacija se može izvesti i endoskopski pa posebnim instrumentima i kamerom, kroz nekoliko rezova u kosmatom delu glave, dužine do 2cm.

Kontraindikacije

Kontraindikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Uobičajena je pojava blagog ili umerenog otoka čeone regije, koji može zahvatiti i očne kapke, a praćen neretko i krvnim podlivima. Otok se postepeno povlači tokom narednih nekoliko dana. U predelu oko ožiljka može se javiti proređivanje kose.

Oporavak

Potrebno je da pacijent ostane u bolnici jedan do dva dana. Nosi se povez oko čela sedam dana. Konci se skidaju devet dana nakon operacije. Pacijent se može vratiti normalnim aktivnostima nakon deset dana. Nekoliko nedelja nakon operacije preporučuje se izbegavanje intenzivnije fizičke aktivnosti, kao i dugotrajnije izlaganje suncu. Iako su rezultati vidljivi odmah posle operacije, tek nakon dva meseca (kada prođe otok i hematom) može da se dobije prava slika.

cenovnik

Korekcija očnih kapaka

(blefaroplastika)

Spada u čest zahvat u estetskoj hirurgiji. Sa procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, posebno u području očnih kapaka, jer je tu najtanja. Gubitak elastičnosti kože dovodi do formiranja bora oko očiju. Na kapcima se vremenom javlja višak kože u obliku vrećica, nabora i jastučića, što celom licu daje umoran izgled. Korekcija očnih kapaka je operativni zahvat kojim se uklanja višak kože i masnog tkiva na očnim kapcima.

Priprema za operaciju

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura

Procedura traje između jednog i dva sata i sprovodi se u lokalnoj anesteziji, a može se raditi i u opštoj. Prave se rezovi na donjem i/ili gornjem kapku koji prate prirodne kožne nabore i linije. Višak kože se uklanja, a višak masnog tkiva se odstranjuje ili premodelira. Pažljivo ušivanje osigurava gotovo neprimetne ožiljke nakon operacije.

Kontraindikacije

Postoji mogućnost da se jave otoci sa modricama koje nestaju za nekoliko dana, infekcija, ili vidljivi ožiljci.

Oporavak

Konci se odstranjuju 4-7 dana nakon operacije. Korekcija očnih kapaka se često izvodi u kombinaciji sa nekim drugim zahvatima (npr. sa face liftingom). Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice sa ledom radi smanjenja otoka. Nekoliko dana nakon operacije pacijent se može potpuno vratiti svojim ranijim aktivnostima. Potrebno je koristiti kremu protiv ožiljaka.

cenovnik

Liposkulptura lica

Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu, i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Liposkulptura lica (podmađivanje lica sopstvenim masnim tkivom)?

Liposkulptura lica predstavlja estetski zahvat (operaciju) prilikom kojeg  se masno tkivo uzima sa mesta na telu gde ima viška (kukovi, bedra, stomak) i ubrizgava u područja gde nedostaje (najčešče za povećanje volumena jagodica i usana, kao i za popunjavanje bora). Prilikom zahvata liposkulpture lica, pacijenti se najčešće odlučuju da urade i liposkulpturu vrata i dekoltea.

Efekti Liposkulpture lica:

Nakon operacije lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili ispeglane, vraćene konture lica i dodat volumen.

Kome je namenjen:

Liposkulptura lica se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica, asimetrija lica, neravnine, duboke bore oko nosa i oko usana.

Priprema za operaciju

Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa dr Smiljanićem.

Procedura

Procedura obično traje 30-45 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Liposukcijom se potrebna količina masnog tkiva uzima sa delova gde ga ima dovoljno (najčešće sa podbratka, butina ili trbuha) i nakon pripreme ubrizgava potkožno u više slojeva u željenu regiju.

Kontraindikacije

Kontraindikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nekoliko dana. Takođe, može da se javi prolazan osećaj utrnulosti  lica.

Oporavak

Tretman Liposkulpture lica ne zahteva hospitalizaciju, odnosno pacijent može nakon procedure da ide kući, a nakon 24 sata može da se vrati redovnim svakodnevnim aktivnostima. Nekoliko dana nakon intervencije potrebno je uzdržavati se od prekomerne mimike lica. U zavisnosti od stepena resorpcije masnog tkiva, postupak je nekada potrebno ponoviti nakon izvesnog vremena, da bi se dobio bolji i trajniji rezultat.

cenovnik

Lifting vrata

Koža vrata svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu i slobodno možemo reći da je vrat jedna od prvih regija koja pokazuje znake starenja. Promene na vratu pod uticajem procesa starenja uključuju: taloženje masnog tkiva, nabore viška kože i opuštenost mišića.

Šta je Lifting vrata?

Lifting vrata predstavlja estetski zahvat (operaciju) za zatezanje mišića i kože vrata, odnosno uklanjanje i ublažavanje znakova starenja, čiji efekti u smislu podmlađivanja mogu da traju 5 i više godina.

Efekti Liftinga vrata:

Nakon operacije vrat dobija vedriji i zdraviji izgled, kožni nabori su ublaženi ili ispeglani, vraćene su konture vrata. Ova procedura često se kombinuje sa procedurama face liftinga i korekcije očnih kapaka.

Kome je namenjen:

Lifting vrata radi se kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: bore, opuštena koža i gubitak tonusa. Najčešće su to osobe između 40 i 60 godina starosti.

Priprema za operaciju

Za operaciju su potrebne standardne pretrage krvi i urina i EKG. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu sa dr Smiljanićem.

Procedura

Operacija liftinga  vrata traje oko 1-2 sata. Lifting vrata se može raditi u opštoj anesteziji, a u poslednje vreme, moguće ga je raditi i u lokalnoj anesteziji. U najvećem broju slučajeva, pacijenti se odlučuju da lifting lica i vrata urade zajedno. Procedura se sastoji iz zatezanja opuštenog mišića i zatezanja i uklanjanja viška kože. Spajanje se obično vrši kod rubova iza uha i u nevidljivoj zoni ispod brade. Takođe, prilikom ovog postupka moguće je odstraniti i masno tkivo podbratka.

Kontraindikacije

Kontraindikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nedelju dana.

Oporavak

Tokom prvih 48 sati, preporučujemo stavljanje hladnih obloga na lice i ležanje u povišenom položaju. Obavezno je nošenje kompresivnog steznika za bradu, prve 4 nedelje i to 24h dnevno i još 4 nedelje nakon toga samo noću. Šavovi se skidaju nakon 7 dana i tada je pacijent sposoban za povratak svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Veće fizičke napore treba izbegavati prvih 4-6 nedelja.

cenovnik

Korekcije jagodične kosti

Rade se u svrhu estetskog naglašavanja područja jagodičnih kostiju. Kosti obraza mogu se popunjavati ili pomerati.

Priprema za operaciju

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura

Procedura se obavlja u opštoj anesteziji. Zahvat se izvodi u ustima, kroz sluznicu gornje čeljusti i na taj način se dolazi do same jagodične kosti. Iz tog razloga  nakon operacije nisu vidljivi nikakvi ožiljci. Postoje različite operativne mogućnosti kao što su: popunjavanje kosti  transplatacijom vlastite kosti, implantacijom strane kosti, korištenje zamenskog koštanog materijala ili ugradnja implantata. Novi položaj jagodične kosti ili popunjena kost trebaju se fiksirati pomoću malih pločica i vijaka. Rana se ušiva tankim, svilenim šavovima koji se skidaju nakon desetak dana.

Kontraindikacije

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nedelju dana. Ukoliko se javi bol nakon zahvata, lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Ukoliko nastupi jaka bol, trebalo bi kontaktirati doktora.

Oporavak

Konci se skidaju posle 10 dana.

cenovnik

Korekcija nosa (Rinoplastika)

se radi kada je potrebno ispraviti devijaciju nosne pregrade koja može da uzrokuje poremećaje disanja, kao i kada je potrebno korigovati veličinu ili oblik nosa iz estetskih razloga. Operacija može da obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, ispravljanje krivina nosa, promenu veličine nosa, promenu oblika vrha nosa, širine nozdrva kao i ugla između nosa i gornje usne.

Priprema za operaciju

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, dati Vam potrebna uputstva za operaciju (koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni), upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i dati Vam uputstva za što brži oporavak. Operacija se ne preporučuje pacijentima ispod 18 godina.

Procedura

Operacija liftinga  vrata traje oko 1-2 sata. Lifting vrata se može raditi u opštoj anesteziji, a u poslednje vreme, moguće ga je raditi i u lokalnoj anesteziji. U najvećem broju slučajeva, pacijenti se odlučuju da lifting lica i vrata urade zajedno. Procedura se sastoji iz zatezanja opuštenog mišića i zatezanja i uklanjanja viška kože. Spajanje se obično vrši kod rubova iza uha i u nevidljivoj zoni ispod brade. Takođe, prilikom ovog postupka moguće je odstraniti i masno tkivo podbratka.

Kontraindikacije

Moguće su određene komplikacije kao što su upala i krvarenje, o čemu će Vas dr Smiljanić informisati prilikom konsultacije. Može da se javi manja nepravilnost i asimetrija na nosu tokom postoperativnog perioda, ali one obično nestanu posle godinu dana od zahvata.

Oporavak

U prva 24 časa prisutan je otok  i podlivi, a otok se povećava u prvih  48 sati nakon operacije. U tom periodu je moguća i lagana glavobolja. Preporučuje se  izbegavanje kijanja kroz nos i izduvavanja nosa 2-4 nedelje. Teže fizičke aktivnosti treba izbegavati oko 6 nedelja. Takođe, potrebno je izbegavati izlaganje suncu. U prva 72 časa koriste se hladni oblozi i povišeno uzglavlje za spavanje. Konačan rezultat se može videti 12 meseci nakon operacije. Pacijent se obično može vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon 7-14 dana.

cenovnik

Korekcija ušiju

Korekcija ušiju spada u jedne od najčešćih zahvate u estetskoj hirurgiji. Korekcija (operacija) ispravlja različite deformitete ušnih školjki koji su urođeni ili su nastali kao posledica povreda i infekcija.

U slučajevima delimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija. Deformacije ušne školjke u smislu ispupčenja („šiljate uši“), asimetrije i odstojanja od glave („klempave uši“) mogu negativno uticati na samopouzdanje, posebno u doba puberteta. Korekcijom deformiteta ušne školjke, možete svoje dete poštedeti emotivne traume koja je posledica zadirkivanja i ismevanja vršnjaka.

Priprema za operaciju

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura

Hirurška intervencija traje oko 2 sata, sve zavisi od konkretnog slučaja. Postupak se sprovodi u opštoj anesteziji, ukoliko su u pitanju mala deca. Lokalna anestezija je pogodna za stariju decu i odrasle. Estetski hirurg u prirodnom naboru iza uha pravi rez, uklanja višak kože ili hrskavice, hrskavica se oblikuje, a ušna školjka se fiksira u normalan položaj. Nakon što se dobije željeni oblik uha, zašiva se rez i operacija je gotova.

Kontraindikacije

Nakon operacije uši se pokrivaju belim zavojem oko glave koji se drži u narednih 5 dana i služi da fiksira i zaštiti ušne školjke. Traka se nosi i 4 nedelje nakon operacije u toku noći kako bi zaštitila uši od nenamernih povreda u toku spavanja. Pacijent se za oko 10 dana može vratiti normalnim aktivnostima, a deca u školu. Preporučuje se izbegavanje svih aktivnosti koje bi mogle da ugroze oporavak (npr. sportova sa direktnim kontaktom) 4 nedelje nakon operacije.

Oporavak

Konci se skidaju posle 10 dana.

cenovnik

Dermoabrazija

Priprema za operaciju

Intervencija se radi u kombinaciji lokalne anestezije i analgosedacije ili ako je potrebno opštoj anesteziji. Instrukcije za pripremu i potrebni nalazi dobijaju se na prvom pregledu.

Procedura

Procedura je invazivna, gde se u anesteziji radi skidanje površnog sloja koža sa određenom opremom, pod stalnim mlazom sterilne tečnosti da bi se došlo do izravnavanja neravnina na licu nakon ožiljaka od dugogodišnjih akni. Obično su pacijenti probali sve druge metode koje nisu dale rezultata i odlučuju se na ovu invazivnu metodu jer je efikasna. Nakon intervencije lice se premazuje određenom kremom i antibiotskim praškom koji ostaju na licu 6 do 7 dana. Nakon toga kraste otpadaju i ispod se pojavljuje mlada, roze boje, nova koža.

Kontraindikacije

Loše opšte zdravstveno stanje, aktivne inflamatorne promene na licu, kao u upotreba Roacutana u poslednjih godinu dana. Leto i sunačno vreme, procedura se izbegava u periodu od maja do oktobra.

Oporavak

Nega i kontrole se prodiskutuju pre i nakon intervencije. Oporavak od intervencije traje oko 7 dana i potrebno je biti u kućnim uslovima. Nakon toga može se koristiti šminka. Crvenilo lica jačeg ili slabijeg intenziteta može trajati nekoliko meseci, uz stalnu zaštitu od sunca.

cenovnik