logo
Search

Smanjivanje muških dojki

(Ginekomastija)

Uvećanje muških dojki može predstavljati ozbiljan estetski problem za muškarce. Muška dojka može biti uvećana zbog prisustva masnog tkiva (čest slučaj kod gojaznih osoba) ili zbog uvećanog žlezdanog tkiva.

Priprema

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi). Nakon standardne predoperativne pripreme, potreban je pregled endokrinologa, u cilju provere hormonskog statusa pacijenta, a pre svega polnih hormona.

Procedura

Procedura traje između jednog i dva sata i sprovodi se u opštoj anesteziji. Operativni zahvat podrazumeva odstranjivanje mlečne žlezde, kroz mali rez na ivici areole, na prelazu svetle kože u tamnu. Ukoliko je prisutna i veća količina okolne masti, ona se uklanja liposukcijom. U slučaju da je dojka toliko velika da gotovo podseća na žensku, postoji višak kože dojke, areole su proširene, a bradavice spuštene, primenjuju se hirurške metode slične onima za smanjenje grudi, ali modifikovane.

Komplikacije

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije, krvarenja i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nekoliko dana. Te komplikacije  događaju se retko i obično se mogu izbeći. Ukoliko se javi bol nakon zahvata, lako se ublažava odgovarajućim lekovima.

Oporavak

Pacijent u bolnici ostaje 24h. Drenovi se skidaju nakon 24h, a konci nakon 7-14 dana. Zabranjuju se teže fizičke aktivnosti, nošenje tereta i bavljenje sportom u trajanju od mesec dana.

cenovnik

Hirurgija asimetrije i urođenih deformiteta dojki

Asimetrija dojki je normalna pojava kod svake osobe. Kod osoba kod kojih je ta asimetrija znatno izražena, predlaže se hirurška korekcija. Asimetrija može biti rezultat nedostatka dojke, nerazvijena dojka ili velika dojka. Operaciju bi trebalo uraditi nakon završetka kompletnog razvoja grudi. Augmentacija se radi najčešće ugradnjom silikonskih implanta.

Priprema

Prilikom konsultacijskog pregleda sa dr Smiljanićem, doktor će Vam predložiti najbolju metodu korekcije, upoznati Vas sa mogućim komplikacijama i reći Vam kakva je neophodna predoperativna priprema (pretrage i nalazi).

Procedura

Procedura traje oko 2h i sprovodi se u opštoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici 24h nakon operacije. Ukoliko je asimetrija manje izražena, procedura se sastoji od ubacivanja implantata različitih veličina identičnom operativnom tehnikom kao i kod operacije uvećanje grudi implantatima. Kada je asimetrija velika, odnosno, kada je jedna dojka opuštenija u odnosu na drugu, potrebno je da se, pored ubacivanja implantata u dojku manje veličine, izvrši i podizanje dojke.

Komplikacije

Postoji mogućnost, iako se retko dešava, da se jave infekcije, krvarenja i otok. To su normalni simptomi koji se povlače nakon nekoliko dana. Te komplikacije se događaju retko i obično se mogu izbeći. Ukoliko se javi bol nakon zahvata lako se ublažava odgovarajućim lekovima. Nakon ugradnje implantata može se javiti osećaj tvrdoće, povremena bol u grudima i otežano disanje.

Oporavak

Nakon operacije, nosi se mekani kompresivni grudnjak u periodu od četiri nedelje, koji služi da fiksira implantate. Normalnim aktivnostima se možete vratiti nakon dve nedelje, a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati 6 nedelja nakon zahvata. Većini pacijentkinja u prvih par dana je potrebna pomoć oko normalnog funkionisanja.

cenovnik